Online cvećara Dunjin cvet

Vedre boje za dane bez sunca: cveće za zimu

Tokom tmurnih zimskih dana, najbolje će Vas zagrejati različite boje cveća u Vašem enterijeru. Jesen je pravo vreme da nabavite nove biljke koje će cvetati i tokom najhladnijeg godišnjeg doba, kao i da pripremite svoje „staro“ cveće za zimu.

Zimsko cveće


Božićni kaktus. Ovo je pravo cveće za zimu i za one koji ne žele da posvećuju previše vremena biljkama. Božićni kaktus cveta oko Božića, kako mu i ime kaže, i odličan je ukras kako stanova i kuća, tako i poslovnih prostora. Potrebno ga je držati van domašaja svetlosti i ne treba ga često zalivati. Stoga je ovo cveće za zimu odličan dodatak radnom stolu ili tamnijim uglovima Vaše kuhinje.


Božićna zvezda. Božićna zvezda, kao svaka prava zvezda, voli mrak, te je nikako ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Idealno cveće za zimu i novogodišnje i božićne praznike, ona se sa svojim krupnim crvenim cvetovima savršeno uklapa u sve praznične dekoracije. Najbolje se slaže sa venčićima od zimzelenog drveća i ukrasima za jelku, postavljenim oko nje. Može se naći na sredini praznične trpeze ili kao novogodišnji ukras enterijera, te je pravi primer mogućnosti dekoracije koje pruža cveće za zimu.


Orhideja. Cveće za zimu ima i svoju kraljicu, a to je divna i graciozna orhideja, koju samo tokom najhladnijeg perioda treba držati u prozoru, inače je osetljiva na direktnu sunčevu svetlost. Treba joj vlažiti cvetove i stabljiku, dok joj sam koren nikako ne sme biti u vodi.


Ciklama. Krajem zime svi jedva čekamo da grane prvo prolećno sunce, a čekanje nam može skratiti i ulepšati ciklama, koja cveta od kasne zime do proleća. Prelepi ružičasti cvetovi savršeno su cveće za zimu za sve one koji vole ovu boju i imaju suve i dobro izolovane stanove ili kuće, jer ciklame ne vole promaju i vlagu. Nikako ih ne treba zalivati odozgo i polivati im cvetove, već je dovoljno uliti im vodu u tanjir ispod saksije. Ovo cveće za zimu traži svetlost, te je važno da bude smešteno na osunčanim mestima ili blizu prozora.


Kalanhoja. Najlepše i najmanje zahtevno saksijsko cveće za zimu svakako je kalanhoja, koja ne voli vlagu i ne zahteva često zalivanje. Nikako joj se ne smeju kvasiti lišće i cvetovi, koji dodaju toplotu čitavom enterijeru tokom cele zime. Kalanhoja spada u ono cveće za zimu kome je potrebna svetlost, te je treba držati na dasci najosunčanijeg prozora.


Kako pripremiti cveće za zimu?


Kada pripremate cveće za zimu, najpre treba voditi računa da ima dovoljno svetlosti. Ako Vam je stan dobro izolovan možete ga držati na dasci od prozora, u suprotnom ga treba spustiti na pod ispod daske. Pojedino cveće za zimu se priprema i postavljanjem u različite uglove prostorija, te treba voditi računa da svaka biljka ima dovoljno mesta za sebe – pogotovo one sa višim stabljikama i većim listovima, kojima naravno treba i više prostora. Takođe, zimi treba ređe zalivati cveće nego leti, te zalivanje treba smanjiti tri puta u odnosu na najtoplije godišnje doba. Cveće za zimu možete pripremiti i postavljanjem u kupatilo, ukoliko je to ona vrsta koja voli mrak i vlagu.

Podeli sa prijateljima

Dodatne zanimljivosti o cveću

Buket 101 ruža

Ruža je cvet koji će uvek biti simbol nad simbolima i koji će uvek nositi titulu kraljice cveća.

Shopping Cart
Scroll to Top
Poručite telefonom