Online cvećara Dunjin cvet

Najlepše cveće za 8. mart

Međunarodni dan žena poznatiji širom sveta kao 8. mart je datum koji se obeležava kao dan kada su se žene izborile za svoja prava. Prvo obeležavanje dana je bilo 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Žensko ime koje se najviše vezuje za ovaj datum je ime Klare Cetkin, nemačke feministkinje i komunistkinje.


Osmi mart je dan posvećen ženama i nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene su polako, ali sigurno osvajale svoju slobodu i pravo glasa, a zanimljivo je reći da je recimo Švajcarska poslednja zemlja u Evropi koja je tek 1972. godine uvela pravo glasa ženama.


Mnogi 8. mart smatraju i komunističkim praznikom, jer je Lenjin prvi prihvatio ovaj praznik kao državni na nagovor Aleksandre Kolontaj, koja je ostala upamćena kao prva žena u jednoj Vladi i kao prva žena diplomata. Prvi put zvanično se slavi kao državni praznik u Rusiji od 1917. godine.

Dan žena inspiriše muškarce da ženama poklanjaju cveće i zato uvek poraste prodaja cveća za 8. mart. Cveće se prodaje i poklanja na taj dan i kupuje se ne samo voljenim devojkama, ženama nego i majkama, sestrama, bakama, prijateljicama, koleginicama… Pored povećane prodaje cveća 8. mart je poznat i po tome što muškarci izvode svoje lepše polovine po restoranima, a po firmama i ranije radnim organizacijama organizuju se i zakuske i kokteli za koleginice.


Moda poklanjanja cveća za Dan žena se sa godinama menjala. Ranije su muškarci skoro svi poklanjali karanfile i ruže. Crvena boja cveta je i simbolizovala borbu, komunizam i veru u bolje sutra za sve žene.
Danas se poklanja razno drugo cveće, buketi cveća i razni cvetni aranžmani za 8. mart. Svaka žena je posebna, pa tako svaka žena i zaslužuje poseban cvet, buket ili aranžman.


Ruže za 8. mart – Najpoklanjenije cveće za 8. mart


Ruže za 8. mart se najviše poklanjaju. Boja ih čini različitom i poklanjaju se u svim prilikama i situacijama.


Crvena ruža je simbol ljubavi i strasti, ali i prijateljstva. Zato se i ruža najčešće poklanja za 8. mart po jedna za svaku damu, ženu, majku. Najviše prodavani cvet toga dana, Dana žena je baš crvena ruža.


Bele ruže označavaju čednost i nevinost, žute su cveće veselja, ali vrlo često se vezuju za neverstvo i ljubomoru. Postoje i divne ruže bez trnja koje vrlo često označavaju ljubav na prvi pogled, pa čak i kada se takva ruža da kao poklon za 8. mart ima posebno značenje za ženu ili devojku kojoj se pokloni.


Karanfil za 8.mart – Simbol bogatstva, prosperiteta i odanosti


Karanfil je cvet koji se ponovo vraća u modu, pogotovu za 8. mart. Poklanjao se godinama drugaricama i koleginicama. Simbolizuje bogatstvo, prosperitet i ljubav – crveni, a beli nevinost, ružičasti odanost i “nikada te neću zaboraviti”.


Orhideje za 8. mart – Poklon za elegantne žene


Orhideja je poseban cvet, lep i svojom posebnošću se i odvaja od drugih cvetova, svojim rafiniranim izgledom pokazuije želju za romansom i intimnošću, ali i želju za uspehom i bogatstvom. Istraživanja pokazuje da postoji preko 25.000 vrsta orhideja. Poklanja se i ženama za brz oporavak, ali je i idealno cveće za 8. mart. Muškarac koji pokloni orhideju kao cvet za Dan žena, želi da dami pokaže koliko je posebna i jedinstvena. Bela orhideja je poklon za elegantne dame, koji se i poklanja starijim damama, majkama ili bakama, čime muškarac pokazuije da se divi eleganciji, šarmu i gracioznosti žene.


Suncokret za 8. mart – Simbol snage, divljenja i ponosa


Cvet koji je uvek u modi, žut i lep kao Sunce. Simbolizuje snagu, divljenje i ponos i isto može biti divno cveće za 8. mart za posebne žene u porodici ili u životu muškarca. Suncokreti kao cveće za 8. mart, ako se daruje voljenoj osobi govori da je ona centar sveta muškarca koji daruje.


Lale za 8. mart – Za ponos i slavu žena

Lale su još jedno divno cveće za 8. mart, poklon za Dan žena. Lala je simbol ponosa i slave. Može i da simbolizuje ženski ponos i slavu u borbi za svoja prava. Crvena lala se vezuje za ljubav, a žuta za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a beli opraštanje.


Ljubičice – Cveće za 8. mart od odanog muškarca


Ljubičice u saksijama su divan izbor cveća za poklon za 8. mart. Vrlo često se muškarci odlučuju za ovaj izbor, jer može dugo da se gaji i neguje i podseća na onoga ko je poklonio. Ljubičice su znak odanosti i vernosti muškarca prema ženi.


Visibabe za 8. mart – Simbol nade, rasta i razvoja


Dan žena je blizu početku proleća, pa su visibabe idealano cveće za 8. mart. Visibabe su simbol nade, prosperiteta, rasta i razvoja, ali i utehe.


Kale za 8. mart – Oznaka elegancije, luksuza i bogatstva


Kale su cveće koje su uvek, pa i danas predstavljale simbol elegancije i luksuza, bogatstva, pa mnoge žene uživaju u ovom cveću, a za to je dobar povod i Dan žena.

Cvetni aranžmani za 8. mart i buketi cveća su divni, lepi i vrlo popularni. Poklanjaju se posebnim ženama i poklanjaju se sa raznim kombinacijama cveća.


Jedna od popularnih kombinacija je i buket GERBERA I RUŽA. Ova kombinacija je poznata još od viktorijanskog doba. Može da simboliše i tajnu ljubav i poručuje ženi da je neodoljiva i graciozna.


Kombinacije cvetnih aranžmana i koje cveće za 8. mart izabrati najbolje je prepustiti iskusnim ljudima u prodavačicama cveća. Oni najbolje znaju šta koja kombinacija i cvet znače. Dovoljno je da muškarac samo kaže kome kupuje i šta želi da poruči.


SREĆAN 8.MART SVIM ŽENAMA SVETA!

Podeli sa prijateljima

Dodatne zanimljivosti o cveću

Buket 101 ruža

Ruža je cvet koji će uvek biti simbol nad simbolima i koji će uvek nositi titulu kraljice cveća.

Shopping Cart
Scroll to Top
Poručite telefonom