Online cvećara Dunjin cvet

Kako da cveće u vazi traje duže?

Vaza svežeg cveća u domu može smesta da razveseli prostoriju. Posebno ako su to buketi cveca za rodjendan, ili drugi buketi dobijeni nekom posebnom prilikom, pa je potrebno i da imaju posebno mesto u vašem domu. Nažalost, većina rezanog cveća ne traje dugo. Različite vrste cveća zahtevaju različitu brigu, ali evo nekoliko opštih saveta koji će pomoći da vaši najlepsi buketi cveca žive duži život!

cvece u vazi

Mali vodič za negu cveća u vazi

Ukrasno cvece koje će da stoji u vazi treba da bude u potpunosti procvetalo. Više od polovine cveta treba da stoji iznad oboda vaše vaze.


Ukoliko sami sečete ili skraćujete cveće, koristite čiste, oštre metalne makaze a stablo cveta isecite pod uglom od 45 stepeni.


I na kraju, isecite sve listove na stablu koji bi se potopili u vodu, a one iznad linije vode zadržite jer će oni cvetu pomoći da duže traje.

Koristite čistu (poželjno je i destilovanu) vodu, napunite veliki bokal i postavite cveće u njega. Ne brinite, ovo nije krajnje mesto za vaše ukrasno cvece. Ostavite cveće u bokalu nekoliko sati pre nego što ga prebacite u vazu.


Kada odaberete odgovarajuću vazu, pobrinite se da ona bude čista. Dovoljno je da je operete samo čistom vodom. Svakako nema potrebe da koristite jake deterdžente za njeno pranje. Takođe, odaberite staklenu vazu, jer ćete lakše moći da vidite sve promene u vodi.


Koristeći destilovanu ili prečišćenu vodu, napunite vazu do njene polovine, i proverite da li će stablo cveta biti dovoljno potopljeno. Pažljivo uklonite cveće iz bokala i potom ga postavite u vazu. Razmaknite cvetove jedno od drugo što je više moguće. Stavite cveće na hladnije mesto koje nije izloženo direktnom sunčevom svetlu, jer ono može vaše ukrasno cvece da osuši, pa će samim tim ono brže i da uvene.


Vaši najlepsi buketi cveca će trajati duže ako u vodu sipate mešavinu od dve kašike jabukovog sirćeta i dve kašike šećera. Menjajte vodu najmanje jednom na svaka tri dana – i svaki put u nju dodajte ovaj miks. Uklonite svaki cvet koji očigledno vene, jer će on otpustiti hemikalije u vodu, što može dovesti do toga i da ostali cvetovi brže uvenu. Uvek koristitite vodu koja je na sobnoj temperaturi. Ukoliko niste sigurni, kada sipate vodu, ostavite je po strani oko 30 minuta kako bi se osigurali da je temperatura porasla ili pala na sobnu.


Nadamo se da će vam naš vodič za brigu o cveću u vazi koristiti, i pomoći vašem cveću da se održi u svežem okruženju i traje mnogo duže!

Prodaja cveca sada je još lakša – tu je cvecara online


Ukoliko ste vi ti koji poklanjate cveće, ne zaboravite da ovaj vodič podelite i sa osobom kojoj je ono namenjeno. Kako bi vama bilo lakše, prodaja cveca omogućena je i putem interneta. Naša cvecara online nudi veliki izbor svežeg cveća za sve vaše prilike. Ukoliko su vam potrebni buketi cveca za rodjendan, 8.mart, venčanje ili tek onako, pogledajte našu ponudu. Vršimo dostavu cveća za Beograd, ali i za druge gradove u Srbiji

Podeli sa prijateljima

Dodatne zanimljivosti o cveću

Buket 101 ruža

Ruža je cvet koji će uvek biti simbol nad simbolima i koji će uvek nositi titulu kraljice cveća.

Shopping Cart
Scroll to Top
Poručite telefonom