Online cvećara Dunjin cvet

Izaberite najlepše cveće za rođendan po mesecu rođenja

Možda govorite više jezika, a ipak još niste usavršili, ili čak ni čuli za jezik cveća.


Već se hiljadama godina smatra da cveće, njegova boja i aranžmani imaju svoja zasebna i raznolika značenja i svoju priču. Veruje se da su stari Rimljani prvi počeli da slave rođenje i rođendane uz cveće. Sezonsko cveće se nije koristilo samo kao dekoracija, već i kao poklon. Inspirisane ovom tradicijom, nastale su i zamisli o tome koje je najlepše cveće za rođendan po mesecu rođenja.


Ako su vama potrebne ideje za rođendanski poklon i pitate se koje je najlepše cveće za poklon, pročitajte u kom se mesecu u godini daruje koji cvet.


Januar


Januarsko cveće su karanfil i visibaba.


Različite boje karanfila prenose različito značenje. Karanfil roze boje označava naklonost i privrženost, crveni – ljubav, beli – iskrenu i čistu ljubav, šareni – žalost što ljubav nije obostrana, a žuti – odbijanje i razočaranje.


Visibabe danas simbolišu nadu i lepotu, a u prošlosti su imale različito značenje.


Februar


Najlepše cveće za rođendan u februaru je ljubičica. Ona označava vernost i lojalnost. Ako je nekom poklanjate, znači da ćete uvek biti tu za tu osobu.


Poklon za rodjendan voljenoj osobi mogu biti i perunika ili jagorčevina. Perunika je simbol vere i mudrosti, a jagorčevina skromnosti i vrline.


Mart


Narcis je pravo cveće za mart. Simbolizuje početak proleća, ponovno rađanje i novi početak, poštovanje i prijateljstvo.


April


Aprilsko cveće je bela rada. Ona je simbol nevinosti, odane ljubavi i čistote. Originalni pokloni za rodjendan drugarici mogu biti buketići bele rade jer označavaju da ćete čuvati tajnu koju vam je drugarica poverila.


Maj


Originalni rođendanski pokloni mogu biti buketići đurđevka ili belog gloga.


Đurđevak je simbol povratka sreće, poniznosti i slasti. Dajete ga osobama bes kojih vaš život nije potpun.


Beli glog je simbol nade i istinske sreće.


Jun


Omiljene većini ljudi, a namenjene onima rođenim juna – ruže. Simbolika im je skoro pa bezbrojna. Roze su simbol sreće, bele nevinosti, žute ljubomore, crvene ljubavi…


Jul


Kao poklon za rođendan voljenoj osobi može poslužiti predivni delfinijum ili ljljan. Delfinijum označava otvoreno srce i odanost. Ljiljan predstavlja čednost i veličanstvenost.


Avgust


U avgustu poklonite gladiole koje simbolizuju mir, sećanje, integritet, snagu, zaljubljenost.


Septembar


Septembarsko cveće je u narodu poznato kao lepa kata ili ladolež. Simbolizuje nežnost, prefinjenost, ljubav, magiju i nezaboravljanje. Ako želite malo magije u ljubavi, onda su najlepši pokloni za rodjendan buketi ladoleža.


Oktobar


Oktobarsko cveće je neven. Neven simbolizuje toplu ili vatrenu ljubav i znači da ste zadovoljni i privrženi osobi kojoj ga poklanjate.


Novembar


Novembarsko cveće je hrizantema. Crvena znači da osobu kojoj poklanjate volite. Bela označava nevinost, čistotu i iskrenu ljubav, a žuta da ste uvređeni u ljubavi.


Neki kažu da donosi sreću i smeh. U Kini i Japanu smatra se zaštitnim znakom mladosti i veruje se da latica na dnu čaše sa vinom pospešuje dugovečnost.


Decembar


Savršen poklon za rođendan u decembru mogu biti Božićna zvezda ili narcis.


Narcis (beli) znači da želite da osoba ostane takva kakva jeste i zato je divan poklon za rođendan drugarici.


Božićna zvezda se zove tako jer cveta oko Božića, a osim što svojim izgledom doprinosi prazničnoj atmosferi, ona simbolizuje dobro zdravlje i uspeh.


Ako tražite kreativan poklon i način da uz cveće proslavite nečiji rođendan ili želite samo da dodate lični pečat cvetnom aranžmanu, a ne znate kako, potražite savet u cvećari Dunjin cvet.

Podeli sa prijateljima

Dodatne zanimljivosti o cveću

Buket 101 ruža

Ruža je cvet koji će uvek biti simbol nad simbolima i koji će uvek nositi titulu kraljice cveća.

Shopping Cart
Scroll to Top
Poručite telefonom